Waaksamen

WaakSamen helpt alerte burgers om snel en overzichtelijk een melding te maken. VCS heeft een Tik-In systeem ontwikkeld. Hierdoor kan visuele informatie binnen enkele tikken op het beeldscherm van een mobiele telefoon worden omgezet in klare taal voor de hulpdiensten.

De vraag

Maak een systeem dat de brug slaat tussen de burger, social media en de veiligheidsdiensten.

Design uitdagingen

Nederland kent veel oplettende burgers die hun krachten bundelen in zogenaamde WhatsApp-groepen. De hieruit verkregen kennis wordt door de politie met dankbaarheid verwelkomd. In gebieden die hiervan al langer gebruik maken daalde bijvoorbeeld het aantal woninginbraken met meer dan 40% (Tilburg University 2015).

Op het moment heeft niemand zicht op deze WhatsApp-groepen, behalve de groepsbeheerder of de wijkagent die (mogelijk) in de groep zit. Het doen van een geschikte melding vereist best nog wat kennis, dit om de juiste informatie bij de hulpdiensten te krijgen.

waaksamen

De Mobile Pioneers aanpak

Mobile Pioneers heeft een intuïtieve software-oplossing ontwikkelt. Deze oplossing kan met enkele clicks een complete melding maakt en verstuurt dit aan de juiste veiligheidsdiensten. WaakSamen helpt burgers om meldingen van verdachte situaties te maken. Snel, compleet en actiegericht.

waaksamen

Resultaten

Waaksamen is genomineerd voor de Social Innovation Award 2015 en heeft een succesvolle pilot gehad met de gemeente en politie Tilburg.

“WaakSamen levert een uitgebreide melding waardoor er veel bruikbare informatie vrijkomt voor zowel de gemeente als de politie”
– Brabants Dagblad